Onze waarden

Ons duurzaamheids-experiment

De Wildlife Paddock is een “back-to-basic” setting.  Met zo weinig mogelijk middelen bouwen we aan….
Wij hebben er geen elektriciteit, geen waterleiding, geen riolering.
Dit nodigt ons uit om creatief aan de slag te gaan om bepaalde problematieken op te lossen.
Het comfort van thuis vinden we zo vanzelfsprekend.  Op de Wildlife Paddock hebben we dit comfort letterlijk thuis gelaten.

Welke uitdagingen dienen opgelost te worden ?
– mestafvoer
– ontworming op natuurlijke manier
– toilet voor onze bezoekers
– drinkwater voor de paarden
– drinkwater voor de paarden in de winter
– drinkwater voor onze bezoekers

Uitgewerkte oplossingen ?

Door de opgesomde uitdagingen zijn we op zoek ‘moeten’ gaan naar oplossingen.  Soms komen hier verrassend eenvoudige oplossingen naar voren.
Indien we het experiment niet zouden aangegaan hebben zou onze creativiteit beperkt blijven.
Dit experiment wil inspiratie leveren voor het echte leven.  Wat kunnen we meenemen in ons dagelijkse bestaan.  Met minder, meer doen…

Regenwaterrecuperatie :

Door het regenwater op te vangen kunnen we een reserve opbouwen van 6000 l.  Als het een nacht goed regent kunnen we 2.000 l verzamelen.
Een paard drinkt ongeveer 40 l per dag…met 8 paarden hebben we dan ook een 320 l per dag nodig.
Meestal is de regenwaterrecuperatie voldoende om onze paarden van drinken te voorzien.   Bij schaarste kunnen we grondwater pompen. Dankzij een elektriciteitsgroep kunnen we tijdelijk elektriciteit voorzien en pompen.
We onderzoeken momenteel de mogelijkheden om op een natuurlijke manier elektriciteit te genereren.  Zonnepanelen of windmolen zijn mooie alternatieven…
Drinkwater in de winter : Isoleren is natuurlijk de eerste stap.  Maar de kranen vorstvrij houden is de grootste uitdaging.  Vandaag gebruiken we een botervat (IBC-container) met een elektrische verwarmingsweerstand in (om de boter te laten smelten).  Hiervoor hebben we dan tijdelijk elektriciteit nodig.  Ook in de drinkwaterbakken dient het ijs dan dagelijks gebroken te worden…

Wist je dat een meter onder de grond het 4 tot 6°C is.  Op 5 a 7 m is dit 10 a 12°C. Mogelijks biedt dit, zowel in zomer als winter, mooie mogelijkheden.  In de zomer als ijskast en in de winter als antivries oplossing…. (principe van een warmtepomp).  Onze voorouders hadden niet voor niks een kelder…

Droogtoilet :

Het zoeken naar een toilet oplossing was een mooi proces.  Klassiek zoek je naar een toiletpot met een reservoir.  Hiervoor worden dan “chemische” producten gebruikt om de verwerking mogelijk te maken.  Dit druiste erg in tegen onze “natuurlijke” instellingen.
Hoe deden onze voorouders dit ?   Door deze zoektocht zijn we gekomen bij een droogtoilet.  Door gebruik te maken van stro-pellets hebben we een prachtig hygiënische oplossing gevonden geschikt voor op een paardenweide.  Wij hebben geen geur, geen vliegen, geen overlast.  Enkel dient de ‘pot’ af en toe eens leeg gemaakt te worden op de mesthoop.  Een vervelend karweitje ? :-). Dat valt best wel mee…

Mestverwerking :

Hier experimenteren we met micro-organismen.  Door het toevoegen van micro-organismen (goede bacteriën) wordt de mest gefermenteerd ipv gecomposteert (=rotten).  Door dit proces is het resultaat bokashi. Bokashi kan terug als weidemest gebruikt worden.  Zo vermijden we het gebruik van kunstmest en andere bestrijdingsmiddelen.  Wij gaan effectieve micro-organismen toevoegen als bodemverbeteraar.  Hierdoor kweken we gezond gras en krijgen we gezonde paarden…

Innerlijk leiderschap

Wat brengt ons “innerlijk leiderschap” ?  Waarom is innerlijk leiderschap zo belangrijk voor individuen EN organisaties ?

Waarom zijn paarden zo waardevol bij ontdekking en de ontwikkeling van innerlijk leiderschap ?

Vooreerst wil ik je graag uitnodigen om in de ervaring te gaan om te werken met paarden.

Waarom innerlijk leiderschap ?

We worden geleefd door een snelle maatschappij.  Vanuit onze opvoeding krijgen we mee wat belangrijk is en heel het stappenplan wordt voor ons uitgestippeld, crèche, school, werk, gezin…

Altijd presteren is de boodschap, maar wat vinden we zelf ECHT belangrijk ? Weten we dit nog wel ? Velen zijn vervreemd van zichzelf en weten niet meer wat ze zelf echt belangrijk vinden….

Management goeroe Stephen Covey zegt in zijn boek : “er is een groeiende behoefte aan mensen die hun innerlijke stem ontdekken en uitdragen.  Het best in jezelf naar boven halen leidt tot creativiteit, kracht en resultaten in organisatie.”

Leven en werken vanuit eigen passie en roeping,  met hart en “bezieling”, creatief en authentiek, bijdragen tot maatschappij, gezin en werk geven een fundamentele zingeving aan ons bestaan.

Waarom paarden ?

Paarden zijn kuddedieren.  In een kudde heerst een hiërarchie.  Een paard heeft een kudde-leider nodig….

Een paard staat ook sterk in het nu.  Een paard is sterk gevoelig voor zijn kudde.  Een paard kan ons dan ook heel sterk aanvoelen en reageert vanuit het nu op dit aanvoelen, zonder oordeel.

Daarom zijn paarden zulk een waardevolle spiegel die helpt om naar ons zelf te kijken, oprecht, authentiek en zonder oordeel.  Om op die manier onszelf te ontdekken en helemaal in onze kracht te kunnen komen.

Art Of Hosting

De kunst om zinvolle gesprekken te dragen.  Een “worldcafé”, een “kringgesprek”, een “open-space” zijn maar enkele werkvormen van Art of Hosting.

Maar het gaat over meer dan werkvormen.  Art of Hosting is een attitude, een cultuur om de intelligentie en het bewustzijn van de groep naar boven te brengen.

Na een voorbereidingsgesprek kunnen we samen een thema bepalen dat je event op de Wildlife Paddock zal kleuren.  De ‘flow’ van de dag zal afgestemd worden op de verwachtingen van de ‘caller’ en zal organisch groeien.